Biologische wijnbouw in de lift

oktober 2021

De OIV, de intergouvernementele organisatie op het gebied van wijn en wijnbouw, heeft eind september een interessant rapport gepubliceerd over de ontwikkeling van de biologische wijnbouw van 2005 tot 2019. De conclusie: over de hele wereld is er een sterke stijging van het areaal biologische wijnstokken.

Over de genoemde periode is het gecertificeerd biologische wijngaardoppervlak met gemiddeld 13% per jaar toegenomen, terwijl het ‘niet-biologische’ wijngaardareaal met gemiddeld 0,4% per jaar is afgenomen binnen hetzelfde tijdsbestek.

Het gecertificeerd biologische wijngaardoppervlak beslaat in 2019 454.000 hectare (1 hectare = 2 voetbalvelden), wat neerkomt op 6,2% van het totale wijnbouwareaal in de wereld. Wat opvalt is dat Spanje, Frankrijk en Italië een belangrijk deel voor hun rekening nemen: ze zijn samen goed voor 75% van de biologische wijngaarden. Heel Europa is zelfs goed voor 84%.

Als je kijkt naar het gewicht van biologische wijngaarden als aandeel van het totale wijnbouwareaal in een land wordt de ranglijst ook gedomineerd door Europese landen. In Italië is 15% van de wijngaarden biologisch, gevolgd door Frankrijk (14%), Oostenrijk (14%) en Spanje (13%).

Bovenstaande cijfers geven ook aan waarom het aandeel Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen in het assortiment van Biowijnclub zo hoog is. Gelukkig is er binnen deze wijnlanden zoveel variëteit aan druivenrassen en stijlen, dat er voldoende afwisseling is.

Terug naar wijnweetjes