Wijnen

Loxarel A Pèl Blanco Xarel-lo

A'pel, dat betekent 'zonder bescherming' in het Catalaans. Een treffende naam voor een wijn die zonder enig gebruik van sulfiet en louter op basis van natuurlijke gisten wordt gevinifieerd. Puur natuur, zonder bescherming, zonder maskering. Loxarel A Pèl Blanco Xarel-lo is zonder twijfel de puurste en meeste bijzondere Xarel-lo die je ooit hebt geproefd!

15.50
Direct uit voorraad leverbaar
  • Voor 16:00 besteldDezelfde dag verstuurd
  • 100% Bio 100% LekkerGrootste aanbod biowijnen
  • Gratis verzendingBij bestelling vanaf €70

Kenmerken

Kenmerken
Jaartal 2017
Productiewijze Biologisch, Biologisch-dynamisch, Veganistisch, Zonder sulfiet
Alcoholpercentage 12,5%
Flesinhoud 0,75 liter
Afsluiter Kurk
Serveertemperatuur 12 - 14 graden
Kenmerken
Druivensoort Xarel.lo
Biologisch sinds Biologisch sinds 2002 en biologisch-dynamisch sinds 2005
Keurmerk(en) EU Keurmerk
Land van herkomst Spanje
Regio Penedès
Wijnhuis Loxarel

Gegevens

Meer over deze wijn

Dit is Xarel-lo met een heel eigen signatuur. Een zogenaamde "orange wine". Door oxidatie slaat deze witte wijn oranje uit. Hij wordt ook niet gefilterd, dus hij toont oranje én troebel in je glas. Het is een vin naturel, gemaakt in amfora's (grote aardewerk kruiken) en volledig vergist op de eigen, natuurlijke gisten.

Loxarel A Pèl Blanco Xarel-lo heeft een complexe neus. Bij aanvang een mousserende sensatie in je mond met een hint van mint, gist en gedroogd fruit. In de afdronk mooie zuren en noten. Het is bijzonder spul, zeker, maar voor wie het avontuur aandurft wel een zeer eigengereide en interessante wijn.

Over het wijnhuis

Loxarel is een wijndomein met een mooi verhaal. Ooit maakte de vader en opa van Josep bulkwijn, waarbij ze gangbare methodes hanteerden, dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dergelijke werd niet geschuwd. Josep ging echter op biologische wijze werken. Dat was in 2002 en drie later omarmde hij de biodynamische werkwijze. Hij besloot veel minder te gaan produceren, introduceerde natuurlijke meststoffen en preparaten en ging werken aan de hand van de sterrenbeelden

Bijzonderheden

Zijn zoektocht naar natuurlijke, oorspronkelijke wijnen resulteerde ten slotte in het gebruik van amfora's (aardewerk kruiken) voor de vinificatie van een deel van zijn wijnen, waaronder deze wijn. Hij voegt geen gisten toe, dus deze wijn is vergist op de natuurlijke gisten die voorkomen op de schil van de druif en in de wijngaard en hij gebruikt geen sulfiet om de wijn mee te stabiliseren. Daarmee mag je dit met recht een "vin naturel" noemen: puur natuurwijn, van een bijzondere en eigengereide wijnmaker.

Xarel-lo en Loxarel. Dat lijkt op elkaar, niet? De druif Xarel-lo is niet alleen de trots van Penedès, ook voor wijnmaker Josep Mitjans is het een oneindige inspiratiebron. Zo inspirerend, dat hij de naam van zijn wijndomein erop heeft gebaseerd.

Reviews

Loxarel A Pèl Blanco Xarel-lo
Sterren