Rood

Loxarel A Pèl Tinto Garnaxta Merlot

Waardering:
93% of 100

Zeer schone en zuivere natuurwijn. Een bijzonder geval, want wijnmaker Josep Mitjans werkt beduidend anders dan zijn collega's. Hij heeft het familiedomein op het spoor van "vin naturels" gezet en werkt volgens biodynamische principes. Hij gebruikt amfora's om deze A Pèl Tinto Garnaxta Merlot te laten vergisten op zijn eigen, natuurlijk gisten. Het resultaat mag er zijn.

15.50
Direct uit voorraad leverbaar
  • Voor 16:00 besteldDezelfde dag verstuurd
  • 100% Bio 100% LekkerGrootste aanbod biowijnen
  • Gratis verzendingBij bestelling vanaf €70

Kenmerken

Kenmerken
Jaartal 2016
Productiewijze Biologisch, Biologisch-dynamisch, Zonder sulfiet
Alcoholpercentage 14%
Flesinhoud 0,75 liter
Afsluiter Kurk
Serveertemperatuur 15 - 17 graden
Kenmerken
Druivensoort Garnacha, Merlot
Biologisch sinds Biologisch sinds 2002 en biologisch-dynamisch sinds 2005
Keurmerk(en) EU Keurmerk
Land van herkomst Spanje
Regio Penedès
Wijnhuis Loxarel

Gegevens

Meer over deze wijn

A'pel betekent in het Catalaans 'zonder bescherming'. Deze wijn wordt dan ook zonder enige opvoeding van sulfiet opgevoed in amforas. Beide druivenrassen Garnaxta en Merlot worden apart gevinfieerd.

Het resultaat is een frisse rode wijn met duidelijk aanwezige tannines en zuren, maar in de goede zin. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maar niet bikkelhard en zeer goed verteerbaar. Het geeft de wijn structuur. De wijn heeft flink wat rood fruit - kers en rode bes - en sappige pruim. In de neus bij aanvang wat groen, later ook specerijen en gedroogd fruit. Het is een lichte wijn, subtiel en fris door de hoge zuurgraad. Het maakt hem een uitstekende begeleider van een mooi, eenvoudig, maar goed stuk vlees. Ik denk aan lamsbout of rood vlees. Een wijn van ongekende puurheid en zuiverheid. Heel open en eerlijk. Een prachtige wijn, deze Loxarel A Pèl Tinto Garnaxta Merlot.

Over het wijnhuis

Loxarel is een wijndomein met een mooi verhaal. Ooit maakte de vader en opa van Josep bulkwijn, waarbij ze gangbare methodes hanteerden, dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dergelijke werd niet geschuwd. Josep ging echter op biologische wijze werken. Dat was in 2002 en drie later omarmde hij de biodynamische werkwijze. Hij besloot veel minder te gaan produceren, introduceerde natuurlijke meststoffen en preparaten en ging werken aan de hand van de sterrenbeelden

Zijn zoektocht naar natuurlijke, oorspronkelijke wijnen resulteerde ten slotte in het gebruik van amfora's (aardewerk kruiken) voor de vinificatie van een deel van zijn wijnen, waaronder deze wijn.

Vin Naturel

Josep voegt geen gisten toe, dus deze wijn is vergist op de natuurlijke gisten die voorkomen op de schil van de druif en in de wijngaard en hij gebruikt geen sulfiet om de wijn mee te stabiliseren. Daarmee mag je dit met recht een "vin naturel" noemen: puur natuurwijn, van een bijzondere en eigengereide wijnmaker.

Let op, de wijn is ongefilterd, dus hij bevat sediment. Zet hem rechtop voordat je hem gaat schenken en schenk voorzichtig uit.

Beoordelingen (1)

Reviews van anderen

1 product

Toon per pagina
  1. Kwaliteit
    100%
    Prijs
    80%
    Waardering
    100%
    je proef weer echte wijn
    Meteen bij de eerste slok is het alsof je thuis komt. Het is een nuanceverschil, maar je proeft het meteen. Echte wijn, zonder gerommel. Zoals het bedoeld is. Het is bijna jammer dat dit bijzonder is, net als de prijs. Liever zie ik dat dit de gewoonste zaak van de wereld is, voor een gewone prijs.

1 product

Toon per pagina
Loxarel A Pèl Tinto Garnaxta Merlot
Sterren